PN 16 35 01 02 / Responsabil

Dr. Luminita Ardeleanu

Obiective/Rezultate obtinute

Valoare faza (RON)

Proiectul

Variabilitatea mișcării seismice a terenului – rezultat al efectelor de sursă și de propagare (regionale și locale). Implicații în estimarea hazardului seismic

Faza I/2016 :

 

Distribuţii spaţiale ale mişcării seismice a terenului pe teritoriul României

 

 

 

1.      Obiectivul proiectului:

O investigaţie bazată pe arhiva actuală de date seismologice digitale, asupra distribuţiei spaţiale şi caracteristicilor de atenuare ale parametrilor de mişcare a terenului, pentru cutremurele cu magnitudine Mw > 4 de pe teritoriul României.

 

2.      Rezultate preconizate pentru atingerea obiectivului:

- Analiza integrată a distribuţiilor individuale ale mişcărilor maxime ale terenului, generate de cutremurele cu magnitudine Mw > 4 de pe teritoriul României, urmărindu-se evidenţierea variabilităţii determinate de condiţiile regionale / locale de propagare a undelor seismice şi de efectele de sursă (mecanismul focal al cutremurelor).

- Testarea şi dezvoltarea, pe baza setului de date actual, a ecuaţiilor predictive pentru atenuarea mişcării maxime a terenului, pentru cutremurele de pe teritoriul României.

- Relaţii de corelaţie între mişcarea maximă observată a terenului (acceleraţie maximă şi viteză maximă) şi intensităţile macroseismice raportate pe teritoriul României.

 

3.      Obiectivul fazei:

Analiza distribuţiei spaţiale a parametrilor mişcării seismice a terenului, generate de cutremurele cu magnitudine Mw > 4 de pe teritoriul României

4.      Rezultate preconizate pentru atingerea obiectivului fazei:

- Realizarea setului de date seismologice relevante studiului.

- Hărţi ale distribuţiilor spaţiale ale parametrilor mişcării seismice a terenului.

- Analiza integrată a distribuţiilor spaţiale ale mişcării maxime a terenului.

Citeste mai mult……

200000

Termen predare:

31.08.2016

Faza II/2017:

 

Ecuaţii predictive pentru mişcarea seismică a terenului pe teritoriul României  

Obiectivul fazei

Ecuaţii predictive pentru mişcarea seismică a terenului pe teritoriul României

Rezultate preconizate pentru atingerea obiectivului fazei

- Analiză a variabilității modelelor de mişcare a terenului, generate de şocurile puternice și moderate din regiunea Vrancea

- Testarea celor mai recente ecuații predictive pentru atenuarea, pe teritoriul României, a mişcării seismice a terenului, generate de cutremurele subcrustale din regiunea Vrancea; evidențierea celei mai adecvate ecuații predictive.

- Analiză a efectelor de sursă asupra nivelului mişcării seismice în amplasamente, realizată prin experimente teoretice (simulări) pentru regiunea seismică Vrancea.

- Relaţii pentru estimarea intensităţii macroseismice din date instrumentale.

 Citeste mai mult…

249002

Termen predare:

TOTAL