PN 16 35 03 07

 Responsabil

 Dr. Felix Borleanu

Obiective/Rezultate obtinute

Valoare faza (RON)

 CAplicarea corelarii formelor de unda pentru imbunatatirea monitorizarii si localizarilor evenimentelor seismice produse pe teritoriul Romaniei si zonele adiacente

Faza I/2016 :

 

Corelarea formelor de undă utilizând înregistrările array-urilor, respectiv a stațiilor Rețelei Seismice Naționale. Analiza secvenței seismice, produsă în noiembrie 2014, în regiunea Mărășești

 

 

Obiectivul principal al proiectului: Aplicarea și dezvoltarea  tehnicilor de corelare avansate a formelor de undă în vederea îmbunătățirii detecției și localizării evenimentelor seismice.

 Obiectivul fazei: Implementarea/dezvoltarea  algoritmilor capabili să estimeze gradul de similaritate al formelor de undă (înregistrate de stațiile seismice cu 3 componente cât și de cele 2 array-uri seismice aparținând Rețelei Seismice Naționale) în vederea creșterii numărului de evenimente seismice detectate cât și a îmbunătățirii localizării acestora. Aplicarea algoritmilor implementați pentru evenimentele seismice crustale produse în perioada 1 noiembrie 2014 – 31 ianuarie 2015, în regiunea Mărășești

 Rezultate:

 Testarea algoritmilor de calcul implementați pe setul de date selectat pentru optimizarea parametrilor de calcul.

 Creșterea numărului de evenimente seismice detectate, îmbunătățirea localizării evenimentelor seismice prin aplicarea algorimilor dublei-diferențe (DD), analiza distribuției evenimentelor în timp și spațiu pentru corelarea cu posibilele fenomene fizice.

 Interpretarea rezultatelor obținute în contextul tectonic al regiunii, respectiv al rezultatelor obținute în studiile anterioare.


Citeste mai mult……

 

Termen predare:

10.12.2016

 

Faza II/2017:

 Corelarea formelor de undă utilizând înregistrările array-urilor, respectiv a stațiilor Rețelei Seismice Naționale. Analiza roiului seismic, produs în perioada septembrie - noiembrie 2013, în regiunea Izvoarele (Galați).

 

Obiective: Îmbunătățirea detecției evenimentelor seismice prin algoritmul de corelare al formelor de undă provenite de la stațiile seismice de tip array instalate temporar în regiunea Galați și estimări ale structurii de viteze prin aplicarea metodei dublei diferențe.  

 Rezultate:

 Cresterea numărului de evenimente seismice detectate, evidențierea existenței diferitelor grupări de evenimente (clustere) pe baza similarității formelor de undă și determinarea structurii de viteze pentru regiunea studiată.

 

 Citeste mai mult……

 

Termen predare:

11.10.2017

TOTAL