PN 16 35 01 08

 Responsabil

 Popescu Emilia

Obiective/Rezultate obtinute

Valoare faza (RON)

 

Parametrizarea surselor seismice in cazul seismicitatii grupate in crusta si manta

Faza I/2016 :

 

Optimizarea tehnicilor de calcul pentru determinarea parametrilor de sursa

 

 

Obiectivul principal al proiectului: Combinarea algoritmilor de corelatie incrucisata cu algoritmii de deconvolutie relativa (rapoarte spectrale si functii Green empirice) in scopul optimizarii constrangerii proprietatilor de sursa in cazul secventelor crustale si subcrustale.

 

Obiectivul fazei: Paramertizarea sursei cutremurelor secventei seismice de la Marasesti   din noiembrie 2014-ianuarie 2015: studiu de caz;  corelarea proprietatilor parametrilor de sursa ai gruparilor seismice cu seismotectonica zonei in care acestea sunt generate.

Rezultate

Scopul proiesctului este evaluarea parametrilor sursei seismice ai cutremurelor secventei crustale din 22 noiembrie 2014–ianuarie 2015, care a generat socul principal ce se constituie in cel mai mare eveniment inregistrat in zona (ML=5.7), folosind combinarea tehnicilor de corelare incrucisata a formelor de unda cu metodele relative de deconvolutie.

Estimarea relatiilor de scalare ale parametrilor de sursa (moment seismic, raza sursei, caderea de tensiune) analizati si incadrarea lor in tendintele generale ale scalarii sursei din Romania si din intreaga lume.

Determinarea solutiei de plan de falie a socului principal al secventei din  52 de  semne ale primelor sosiri ale undelor P si incadrarea ei in  seismotectonica din zona  aliniamentului Marasesti-Galati-Braila (MGB) (Havskov, J., Ottemöller, L., 2001).


Citeste mai mult……

 

Termen predare:

15.08.2016

 

Faza II/2017:

 

Aplicarea algoritmului de calcul pentru studii de caz

 

 

Obiective

Scopul acestui studiu este analiza parametrilor de sursa si a legilor de scalare ai acestora,  pentru cutremurele intermediare vrancene. Pentru parametrizarea sursei seismice s-au folosit metodele relative ale rapoartelor spectrale si deconvolutiei cu functii Green empirice, metode folosite pe larg in studiile de sursa seismica.

 

Rezultate

Pentru parametrizarea sursei seismice vrancene am aplicat metodele relative ale rapoartelor spectrale si deconvolutiei cu functii Green empirice pe un set de 161 evenimente vrancene de adancime intermediara care indeplinesc conditiile cerute de metodele relative (Tabelul 1 din anexa contine toti parametrii de sursa calculati).

Principalul obiectiv al acestui studiu consta in analiza proprietatilor de scalare ce caracterizeaza sursa subcrustala vranceana prin integrarea unui set extins de date, practic, toate datele pe care le avem din studiile anterioare impreuna cu datele prelucrate in cadrul acestui studiu.

Se evidentiaza ca procesul de rupere pentru cutremurele din Vrancea este rapid si eficient, atat pentru socurile moderate cat si pentru cele mari, conducand la valori mari ale caderii de de tensiune dinamice si la valori mici ale dimensiunilor sursei.

Unul dintre cele mai importante rezultate ale analizei noastre este ca  relatiile de scalare momentul seismic - magnitudine, moment seismic - raza sursei si moment seismic- cadere de tensiune par a fi auto similare pe toată gama de magnitudine a setului de date analizat (2.8 ≤ Mw ≤ 7.7).

 

 

Citeste mai mult……

 

Termen predare:

20-03-2017

TOTAL